- شنبه، 4 بهمن 1399
- Saturday 23 January 2021
در پی انتشار گزارشی تحت عنوان «حواشی عجیب در صندوق ضمانت صادرات» در روزنامه آفتاب یزد روابط عمومی صندوق ضمانت صادرات جوابیهای به روزنامه ارسال کرد که متن آن به شرح ذیل است:
در روزنامه آفتاب یزد یکشنبه 20 اسفند 1396، در صفحات اول روزنامه اصلی و آفتاب اقتصادی، مطالبی علیه صندوق ضمانت صادرات ایران انتشار یافته که از نمونههای بارز تهمت، تخریب و افترا است. لذا وفق قانون مطبوعات برای تنویر افکار ذینفعان محترم این صندوق خصوصا صادرکنندگان عزیز کشور که در صف مقدم جنگ اقتصادی شکل گرفته علیه کشورمان هستند و تعاملی بسیار نزدیک با این صندوق دارند، در همان صفحات و به همان کیفیت، جوابیه ذیل درج گردد:
1- مطالب عنوان شده در این شماره از روزنامه نمیتواند ناشی از عدم اطلاع آن رسانه محترم باشد چرا که تنها حدود 4 ماه قبل در شماره 5032 روز شنبه 13 آبان 1396 در یک گزارش اختصاصی تمام صفحه، وضعیت و شرایط واقعی این صندوق ترسیم شده است. برای یادآوری به جنابعالی و تنویر افکار عمومی، بخشی از مقدمه گزارش مذکور ذیلا ارائه میگردد: «صندوق ضمانت صادرات ایران در ساختمانی جمع و جور (در مقایسه با دیگر نهادهای عریض و طویل دولتی) در نهایت شگفتی زیر دویست نفر کارمند دارد، این موضوع با توجه به بیلان کاری قابل توجه و حجم کاری مفید میتواند برای هر خبرنگار اقتصادی جالب توجه باشد. سیدعلی، رئیس این صندوق که مرد کارکشتهای در نظام بانکی است پیش از این معاون ارزی بانک مرکزی بوده و با صادرکنندگان و موضوع صادرات آشنا است و شاید همین موضوع در عملکرد این نهاد موثر بوده است.»
2- با توجه به اینکه آن روزنامه محترم، 4 ماه قبل، گزارش دقیقی از عملکرد صندوق ارائه داده است، به نظر میرسد گزارش منتشره روز گذشته، با اطلاعات کذب و گمراه کننده صرفا با هدف فشار بر مدیریت صندوق، تخریب وجهه و زیر سوال بردن دستاوردهای این مجموعه در شرایط دشوار اقتصادی داخلی و بینالمللی، صورت گرفته باشد. با توجه به انتظاراتی که از یک رسانه بهعنوان بازگو کننده حقایق و مبارزه کنندگان با فساد میرود، همراهی آن روزنامه محترم با چنین خطی، سوالات بسیاری در ذهن مخاطبان القا میکند و اعتبار آن روزنامه را خدشهدار خواهد ساخت. حال به تعدادی از موارد نادرست مطروحه در گزارش دیروز میپردازیم:
3- آن روزنامه در این گزارش، عملکرد صندوق را ضعیف ترسیم کرده و نقش آن را برای توسعه صادرات، ناچیز القا نموده است. اگرچه پاسخ این بخش به طور کامل توسط خود روزنامه آفتاب یزد در شماره 13 آبان ماه سال جاری، داده شده است، لیکن به اجمال گوشهای از عملکرد این صندوق ارائه میگردد. در اولین دوره حضور آقای سیدعلی بهعنوان مدیرعامل صندوق حجم پوششهای این صندوق از حدود 70 میلیون دلار در سال 1384 با 46 برابر افزایش به 3 میلیارد و دویست میلیون دلار در سال 1388 رسید. همچنین در دوره دوم حضور ایشان در صندوق، حجم پوشش از حدود 700 میلیون دلار در سال 1393 به 1 میلیارد و هشتصد میلیون دلار در سال جاری رسیده و بیش از 160% رشد نشان میدهد. با توجه به اینکه در کشور ما، مقیاس رشد 10% در سال یک موفقیت محسوب میشود، ارزیابی موفقیت عملکرد و نقش صندوق در توسعه صادرات به مخاطبین روزنامه سپرده میشود.
4- در گزارش 20 اسفند، عقد قرارداد اتکایی توسط صندوق ضمانت صادرات ایران با یکی از معتبرترین بیمه گران اتکایی جهان را «وعدههای بزرگ» تعبیر کرده و صحت آن را زیر سوال بردهاید. یکی از افتخارات این صندوق و دستاوردهای برجام برای این مجموعه، مذاکرات موفق اتکایی با کنسرسیومی از بزرگترین اتکایی گران جهان به شمار میرود که قرارداد آن نهایی شده و حداکثر ظرف هفته آینده به امضا خواهد رسید. زیر سوال بردن دستاوردهای واقعی صندوق که به سختی و با مذاکرات کارشناسی طولانی با متبحرترین شرکتهای بیمه اتکایی جهان به دست آمده است، نشانی دیگر از خط تخریب هدفمند این مجموعه است. مورد کذب دیگر خبر ساختگی اقامت طولانیمدت مدیرعامل صندوق در پاریس برای مذاکرات مذکور با مونیخ ری اشاره شده که کاملا تکذیب میگردد. بدیهی است مقر شرکت مذکور در مونیخ واقع است و مسئولین صندوق مذاکرات را نه در پاریس و نه در مونیخ بلکه با دعوت از کارشناسان شرکتهای فوق طی چندین دوره از مذاکرات در تهران برگزار کرده اند.
5- با توجه به اینکه بازار عراق و افغانستان بهعنوان مقاصد اصلی صادرات غیرنفتی از اولویتهای اصلی حمایت صندوق ضمانت صادرات ایران قرار دارد، تاسیس دفتر برای اعتبارسنجی خریداران عراقی و افغانی در دستور کار قرار دارد، که این موضوع هم تحت عنوان «تاسیس اولین شعبه خارجی» دستاویز تخریب صندوق قرار گرفته است.
6- در نهایت ابتکار صندوق برای پوشش ریسک کاهش نوسانات نرخ ارز با عنوان «وعده عجیب» زیرسوال قرار گرفته که اگرچه تاکنون تقاضای پوشش چندانی برای این محصول دریافت نشده است، لیکن نشان از توجه صندوق به نیازهای روز صادرکنندگان کشور دارد. با توجه به نگرانی عنوان شده توسط آن روزنامه در خصوص خسارات پرداختی صندوق و دعوت از نهادهای نظارتی برای بررسی خسارات پرداختی، خاطرنشان میسازد سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات و سازمان حسابرسی به صورت مداوم، عملکرد این صندوق را تحت نظر داشته و در صورت وقوع هر گونه خطا، مراتب را به اطلاع مجمع عمومی صندوق میرساند. بر این اساس زیرسوال بردن عملکرد صندوق که ظرف دو سال گذشته گزارشات مالی آن بدون شرط به طور کامل، به تایید رسیده است، تشویش اذهان عمومی و انحراف افکار عمومی به شمار میرود.
7- ادغام صندوق ضمانت صادرات ایران و بانک توسعه صادرات ایران، یک موضوع کاملا کارشناسی بوده و در مجموعههای مربوطه درحال بررسی میباشد و در صورت نتیجه بخش بودن مطالعات مذکور به وقوع خواهد پیوست. لیکن طرح موضوع عدم کارایی صندوق و انحلال آن با ارائه اطلاعات مغلوط و نادرست و رسیدن به توجیه تاسیس اگزیم بانک، محلی از اعراب نداشته و تاثیری بر نگاه کارشناسان نخواهد گذاشت.