- چهارشنبه، 1 اردیبهشت 1400
- Wednesday 21 April 2021
آفتاب اقتصادی- الهام علائی: مدتهاست که بانک مرکزی در تلاش برای ساماندهی موسسات غیرمجاز است. در ادامه این تلاشها، فرشاد حیدری، معاون نظارتی بانک مرکزی در نشست خبری ارائه گزارش ملی درباره ساماندهی موسسات غیرمجاز اظهار داشت: صندوقهای قرض الحسنه و تعاونیها مقدمه بسیار طولانی دارد که برخی از آنها به قبل از انقلاب برمی گردد. این صندوقها در آن زمان با رویکرد مقابله نظام بانکی ربوی تشکیل شده بود.
معاون نظارتی بانک مرکزی با بیان اینکه تعدادی از این تعاونیها و صندوقها در دهه 80 به مشکلاتی خوردند که موجب ضرر و زیان سپرده گذاران شد، افزود: البته ریشه تعداد زیادی از این تعاونی بر میگردد به دهه 70 که با مجوز وزارت تعاون، تعاونیها تشکیل شد تا فقط به اعضا خدمترسانی کنند، اما تعدادی از چارچوب خارج شده و بدون اجازه از مرجع صادرکننده مجوز زمینه ساز مشکلاتی در عرصه پولی شدند.
حیدری ضمن اشاره به تدوین لایحه ساماندهی بازار غیرمتشکل در سال 82 گفت: این لایحه در 83 تصویب و برای اجرا ابلاغ شد. البته قانون نیازمند تهیه و تصویب آیین نامه بود که سال 86 به بانک مرکزی ابلاغ شد. از سال 86 ساماندهی صندوقهای قرض الحسنه، صرافیها، تعاونیها و موسسات غیرمجاز در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت.
تعاونیهای صنفی فعلاً مجوز نمیگیرند
وی با بیان اینکه فرآیند ساماندهی صرافیها بسیار سریع تر انجام شد، تصریح کرد: شرکتهای لیزینگ نیز در این مدت به نحو قابل قبولی ساماندهی شدند. صندوقهای قرض الحسنه نیز مدیریت شد و تعدادی زیر نظر سازمان اقتصاد اسلامی قرار گرفت و برخی دیگر یا ساماندهی شده اند یا منحل یا ادغام.
بانک مرکزی به قولش عمل کرد
حیدری با بیان اینکه قبلاً قول داده بودیم سال 96 سال پایان موسسات غیر مجاز باشد، تصریح کرد: تا امروز رسماً اعلام میکنم که هیچ صندوق یا تعاونی یا موسسه حائز اهمیت غیرمجازی در کشور فعالیت نمیکند. این مقام مسئول در بانک مرکزی در ادامه با اشاره به جلسات قوای سه گانه برای ساماندهی موسسات غیرمجاز گفت: پایان فعالیت موسسات غیرمجاز پولی را میتوان تبلور همراهی و همکاری همه جانبه قوا و از اقدامات بزرگ نظام اقتصادی کشور برشمرد که در نهایت ارزان شدن تسهیلات اعطایی را به همراه دارد.
معاون نظارتی بانک مرکزی به نحوه رفتار این بانک در ساماندهی غیرمجاز اشاره کرد و افزود: این رفتار متناسب با نوع موسسات و تعاونیها و البته میزان داراییها و بدهیهایش بود. از همین رو نمیتوانسیتم یک رفتار را با همه تعاونیها و موسسات داشته باشیم. تعاونیهای اعتباری منحلشده فرشتگان، افضل توس، بدر توس، البرز ایرانیان، رباط کریم که بیشتر از همه شنیده شده بود از جمله تعاونیهایی است که با ورود بانک مرکزی ساماندهی شده اند.
این مقام مسئول در بانک مرکزی به ساماندهی تعاونی اعتباری فرشتگان در سال 95 اشاره و تصریح کرد: این تعاونی 450 هزار نفر سپرده گذار داشت؛ بنابراین با تصمیم کمیته سران قوا بنا شد سپردههای زیر 200 میلیون تومان ساماندهی شود و اشخاصی که بالای 200 میلیون سپرده داشتند حداقل 200 میلیون تومان دریافت کنند البته با این شرط که از شهریور و همزمان با انحلال تعاونی، دیگر سودی به سپردهها پرداخت نشود. سپردههای 452 هزار سپرده گذار این تعاونی تاکنون بازگشته است و 99 درصد سپرده گذاران تعیین تکلیف شده و یک درصد باقی مانده هر کدام نفری 200 میلیون تومان دریافت کردند و پرداخت مابقی سپردهها بر اساس تصمیمی است که هیئت تسویه بگیرد.
حیدری تعداد سپرده گذاران البرز ایرانیان را 44هزار و 701 نفر اعلام کرد و گفت: بنا شد تا 100 میلیون تومان به سپرده گذاران پرداخت شود ولی با شرط تعدیل نرخ سود به 15 درصد تاکنون 41 هزار و 730 نفر از این سپرده گذاران تعیین تکلیف شده اند که شامل 93 درصد سپرده گذاران میشوند و تنها 7 درصد باقی مانده است.
معاون نظارتی بانک مرکزی تعداد سپرده گذاران وحدت را 374 هزار و 246 نفر اعلام کرد و گفت: 370 هزار و 958 نفر تعیین تکلیف شده اند که 93.7 درصد را شامل میشود. در این تعاونی هم سپردههای زیر 100 میلیون تسویه شد وبه بالای 100 میلیون نیز 100 میلیون پرداخت و نرخ سود هم به 15 درصد تعدیل شد.
وی با بیان اینکه تعداد سپرده گذاران افضل توس 365 هزار و 600 نفر افضل توس بوده که از این تعداد 99 درصد تعیین تکلیف شده است، تصریح کرد: از تمام این صندوقها در مجموع 98 درصد سپرده گذاران تعیین تکلیف شده اند. تعاونی ولیعصر رباط کریم 27 هزار و 357 نفر سپرده گذار دارد که از چهارشنبه هفته قبل تا دیروز 17 هزار و 761 نفر تسویه شده اند. 65 درصد تا دیروز تمام شده و تا سه روز آینده مابقی را تعیین تکلیف میکنیم. بدر توس نیز از 14 اسفند ساماندهی اش آغاز شده که 51 هزار و 952 نفر سپرده گذار دارد و تا 20 اسفند 45 هزار و 3 نفر تعیین تکلیف شده اند و تا سه روز باقی مانده مابقی را تعیین تکلیف میکنیم.
تعیین تکلیف باقیمانده سپرده گذاران
حیدری در بخش دیگری به سوال باقی سپردهگذاران این موسسات غیرمجاز گفت: یکی از مصوبات سران قوا برکناری هیئت تسویه این صندوقها بوده است که دچار قصور و تقصیر شده اند که البته از اینها شکایت هم شده است. مقرر شد هیئت تسویه ای از نماینده قوه قضائیه، وزارت اطلاعات، بانک مرکزی و یک نفر نماینده این تعاونیها و یک نفر از ناحیه سپرده گذاران به انتخاب خودشان در این جلسات حضور داشته باشد. این جلسات درحال برگزاری است و امیدواریم هر چه زودتر وضعیت دو درصد باقی مانده سپرده گذاران را در نیمه اول سال 97 تعیین تکلیف کنیم.
ادغام ثامن و مهراقتصاد در بانک انصار
همچنین فرشاد حیدری در مورد موسسه اعتباری ثامن گفت: «طبق آخرین تصمیمها، تعاونیهای ثامن و مهر اقتصاد در بانک انصار ادغام میشوند تا بانکی قوی تر تشکیل شود و به سهامداران و مردم خدمت رسانی کند. ایجاد بانکها برای ثبات مالی بیشتر و سلامت بهتر دنبال میشود و از این رو هرگونه ادغام و تغییری با این رویکرد است. براساس توافقی که با ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت امور اقتصاد و دارایی داشتیم، قرار شده تعاونی ثامن و مهر اقتصاد در بانک انصار ادغام شوند تا بانک قوی تر و جامع تر با رویکرد خدماترسانی به کارکنان نیروهای مسلح، سپرده گذاران و سهامداران ایجاد شود. این توافق انجام شده و درحال مراحل اجرایی آن هستیم و بهار سال آینده این ادغام انجام میشود.»
وی خطاب به سپرده گذاران موسسه ثامن گفت: «آنچه انجام میشود تحت نظارت بانک مرکزی است و سپرده گذاران آسوده خاطر باشند؛ زیرا این ادغام با تدبیر بانک مرکزی انجام میشود تا بانک سالم تری روی کارآید و این به نفع همه سهامداران و سپرده گذاران خواهد بود و جای هیچ نگرانی نیست.»
بهار 97 ثامن تعیین تکلیف میشود
همچنین فرشاد حیدری در پاسخ به پرسش خبرنگار آفتاب اقتصادی درباره زمان دقیق صورت گرفتن ادغام موسسه ثامن در بانک انصار گفت: «قرار بر این است که در این راستا اقدامی غیرعجولانه صورت بگیرد؛ زیرا بانکداری حتما باید با رعایت استانداردها صورت بگیرد. هر اقدام عجولانهای لزوما مطلوب را ایجاد نخواهد کرد. بانک مرکزی با توجه به تمام ابعاد این موضوع به گونهای عمل خواهد کرد که حقوق همه ذینفعان حفظ شود. انشاءالله در اوایل سال آینده شاهد سامان گرفتن شرایط موسسه ثامن خواهیم بود.»
حیدری در پاسخ به این پرسش که آیا بانک مرکزی به موسسه ثامن در تامین نقدینگی کمک کرد، گفت: «با توجه به اینکه نوع خبر، حضور سپرده گذاران را زیاد کرد بانک مرکزی از سه طریق اقدام به کمک نمود که نیازی به رسانه ای شدن آن نیست. اگر کمک بانک مرکزی نبود، مشکلات بزرگتر میشد؛ البته بنگاههای اقتصادی باید منابع و مصارف خود را مدیریت کنند. براساس تصمیم اتخاذ شده، در این مرحله موسسههای مهر اقتصاد و ثامن در بانک انصار ادغام میشوند. در مرحله بعد سه واحد دیگر ساماندهی و این کار مرحله به مرحله اجرا میشود.»