- یکشنبه، 28 دی 1399
- Sunday 17 January 2021
آفتاب اقتصادی- گروه خبر: یکی از اولویتهای دولت، واگذاری اموال و داراییهایی است که عموما در قالب ساختمان و ملک در سراسر کشور دارد. وزیر اقتصاد چندی پیش از شناسایی 50 هزار میلیارد تومان از اموال و داراییهای دولت خبر داد. کرباسیان عنوان کرد:« بالغ بر ۳۳ هزار مورد از اموال دولت شناسایی شده که این میزان بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش دارد. البته این قیمت در ابتدا شناخته شده و در ادامه بیشتر خواهد شد. این اموال و املاک به این صورت هستند که سند آنها در اختیار دولت است و دولت اجازه میدهد که دستگاهی از آن بهرهبرداری کند. »وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین از واگذاری بیش از ١٠٠هزار میلیارد ریال مازاد اموال بانکها به صورت قانونی خبر داد. رئیس جمهور نیز چند روز پیش در مجمع سالانه بانک مرکزی با بیان اینکه امروز بنگاهداری در بانکهای ما رواج یافته است، گفته بود: «بانک بنگاه دار نیست و مسئلهای که نسبت به آن مداوم اصرار دارم این است که در بانکهای دولتی اموالی که مازاد بوده و مورد نیاز نیست، فروخته شود که البته بانکهای خصوصی هم باید این کار را بکنند چرا که آنها نیز با پول مردم اداره میشوند.»
جزئیات اموال مازاد بانکها
بخشی از اموال مازاد بانکها شامل املاک و یا کارخانجاتی هستند که بانکها برای توسعه شرکتداری خود خریدهاند، بخشی دیگر هم املاک تملیکی هستند. به این ترتیب که این دسته شامل املاکی میشود که وثایق پرداخت وصول اقساط بوده ولی وامگیرنده اقساط خود را پرداخت نکرده و وثیقه ارایه شده پس از طی مراحل قانونی به تملک بانک درآمده است. بر اساس اطلاعات موجود، تا پایان سال 1393 بیش از 15 هزار ملک در اختیار بانکها قرار داشت که این میزان تا آن مقطع 26 هزار میلیارد تومان تخمین زده میشد، هر چند بعدها ارقامی بزرگتر نیز برای آنها اعلام شد. بررسیها نشان میداد برخی بانکها به ویژه بانکهای قدیمی بعضا تعداد قابل توجهی ملک با متراژهای بالا دارند که از قدیمالایام جزو سرمایهها و داراییهای بانک بوده ولی خیلی از این املاک قابلیت استفاده نداشتهاند اما چون املاک ارزشمندی به حساب میآمدند بانکها آن املاک را در بخش سرمایهای خود نگهداری کردند.نکته اینجاست که این املاک خود از عوامل شکلگیری داراییهای سمی برای بانکها شده بود.
کرباسیان عملگراست اما..
آفتاب اقتصادی در این خصوص با معصومه آقاپور عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفتوگو کرده است. آقاپور گفت:« آقای کرباسیان فردی است عملگرا که به حرفهایی که میزند عمل میکند. ولی سوال اساسی این است که مدیران میانی در بدنه دستگاههای اجرایی چقدر آماده هستند که اموال دولت را واگذار کنند؟ هنوز تغییرات ذهنی مثبت در این مدیران شکل نگرفته است و بسیاری از آنها دلشان نمیخواهد اموال دولت را واگذار کنند. آقاپور گفت: «واقعیت این است که واگذاری اموال دولت میتواند بهعنوان یکی از راهکارهای میان مدت مطرح شود. این در حالی است که ما در شرایط فعلی باید به دنبال راهکارهای کوتاهمدت باشیم که از جمله این راهکارها، اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده، نظم دهی به کار صرافیها، ایجاد بازار در کشورهای همسایه و تقویت صادرات است.»وی در خصوص واگذاری اموال بانکها هم گفت: «فرض کنید همین الان بانکها اموال خود را برای واگذاری بگذارند. در شرایطی که هماکنون 400 هزار مسکن خالی داریم که خریدار ندارد چطور انتظار داریم که فروش اموال بانکها با استقبال مواجه شود. دولت باید در وهله نخست معیشت مردم را ارتقا دهد. وقتی که بازار سفتهبازی برای دلار و سکه این قدر رونق دارد چه کسی میآید در بازار مسکن سرمایهگذاری کند؟»